Cezar Petrescu - Panait Istrati

Cezar Petrescu - Panait Istrati

de Panait IstratiChira Chiralina e, fara indoiala, o carte plina de substanta, de unitate si de pitoresc, unde legenda se impleteste cu cea mai curata deflorare a sufletelor de catre realitate. Panait Istrati are duh de povestitor si, inainte de a fi scriitor, e om. (...)
Prin nu stiu ce stramba intelegere a cuvantului scris, Chira Chiralina a putut fi socotita de unii o poveste imorala, fiindca e vorba acolo de toate vitiile Orientului. Dar imoralitate operei de arta? - daca se mai poate deschide astazi o discutie invechita si epuizata? - se masoara dupa atitudinea autorului fata de pacat. Exista o literatura libidinoasa care se adreseza sensibilitatii lectorului de la buric in jos. E chiar o industrie literara specializata in aceste virtuti afrodisiace. Ea se vinde pe sub mana adolescentilor cu vitii ascunse, femeilor cu viata concentrata in jurul sexualitatii, batranilor cu glande stoarse, Chira Chiralina nu stiu cum poate fi socotita ca atare. Putine carti au povestit lucruri scarboase cu atata decenta si cu atat de subtire, poate intuitiva finete de a ocoli cuvantul brital (...)
Chira Chiralina ramane un indiciu de posibilitati. Dincolo, pot aseza dezamagiri sau, ceea ce cu totii dorim, o opera intregita si durabila.


Cezar Petrescu. Panait Istrati, in ziarul Gandirea, anul 4, nr. 2, 1924

Cezar Petrescu - Panait Istrati


Aceasta pagina a fost accesata de 1515 ori.
{literal} {/literal}