Scrisoare catre Jeanne Bindner -Nisa, 15 aprilie 1923

Scrisoare catre Jeanne Bindner -Nisa, 15 aprilie 1923

de Panait Istrati

Nisa, 15 aprilie 1923

Draga prietena,

Permiteti unui necunoscut sa vi se adreseze cu acest nume drag oricarei inimi omenesti! Si daca sunt un necunoscut pentru dumneavoastra, in schimb dumneavoastra nu sunteti o necunoscuta pentru mine, sau nu sunteti decit in parte, fiindca marea dumneavoastra calitate de prietena mi-a fost descrisa adesea in termeni entuziasti de aceea care va este cea mai intima confidenta, de Anna noastra, cea mai draguta fiinta pe care hazardul vietii mi-a scos-o in calea pentru a ma ameti, pentru a ma face fericit si, in sfarsit, poate pentru a ma strivi.
Cat trebuie sa fiti de mirata de aceasta izbucnire nebuneasca!
Va si vad facand ochii mari si intrebandu-va daca nu cumva aveti de a face cu un nebun!
Nu! Nu sunt nebun. Sunt pur si simplu inteles si iubit de o femeie, si aceasta mi se intimpla atat de rar in viata, incat, intr-adevar, as avea motive sa-mi pierd capul!
-"Dar, va veti spune, ce-mi pasa mie de aceasta"!?
Aici voiam sa ajung; da, trebuie sa va intereseze aceasta, cu siguranta, pentru ca sunteti prietena! Si numai cu consimtamantul prietenei dumneavoastra imi permit eu sa va scriu. Ea nu o poate face. Ea nu va poate spune, asa cum isi doreste arzator, tot ceea ce simte inima ei in acest moment.
Trebuie ca ati fost intrigata sa primiti carti postale misterioase de la Villefranche, de la Cannes si la St. Sylvestre. Nu era scris decat un cuvint in partea de sus, pentru ca mica noastra fericire nu ne permitea sa va vorbim mai pe larg, iar biata mea Anna, sublima dumneavoastra prietena este atat de bine pazita de melancolicul ei insotitor, incat ea nu este niciodata singura pentru a va putea vorbi, pentru a va povesti odiseea noastra si a-si elibera inima plina de fericire si amaraciune.
O fac eu in lcoul ei si sper ca aceasta nu va fi prea neplacut pentru dumneavoastra.
Sunteti curioasa sa cunoasteti mica noastra poveste? Ea este orbitoare pentur viata mea!
Ne-am privit fata in fata, pentru prima oara, intr-un compartiment de tren, plecind de la Paris la Nisa, pe 10 februarie, anul acesta si am vazut atunci, in ochii graitori ai prietenei dumneavoastra, strigatul unui suflet ce aspira la o pasiune puternica, o dorinta de viata tumultuoasa, doua maini intinse cu disperare spre soare! Si, trecand peste toate prejudecatile sociale, i-am oferit cu promptitudine cele doua maini ale mele ce cautau aceeasi caldura, iar ea le-a acceptat fara intarziere, fara sa socoteasca, fara sa fie atenta la pericol. Mai mult, pentru a da curs pasiunii ca un torent stavilit de un obstacol, ea risca totul, risca viata si onoarea.
Oh, draga prietena, cate as vrea sa va mai spun! Am avut momente cand fericirea noastra depasea orice limita a sentimentelor umane, fericire scaldata in bucurie si durere!
Si iata ca de azi in opt zile trebuie sa ne despartim! Cu ce inima? Numai noi o stim! Ei pleaca in Corsica, Marsilia si Geneva si nu ne vom mair evedea decat la Paris, in luna mai, unde ea are intentia sa-l paraseasca onorabil pe Charles, pentru a nu fi deca a mea, fiindca viata ei cu acest feroce temnicer devine imposibila.
Charles stie tot dar nu are nici o dovada si in fata lui jucam cea mai jalnica dintre comedii, in special eu. Fac pentru Anna mea ceea ce n-am facut niciodata in viata; pun in joc obrazul meu de prieten, care imi este cel mai scump si mai nepretuit. Si imi manjesc obrazul in fiecare zi pentru a putea sa-l insel pe Charles si sa acopar fericirea noastra. Aceasta imi este cateodata atat de penibil incat ma intreb cum se face ca nu sunt deja mort de suparare?
Dar o fac fara regret. Cand omaenii vor veni sa ma judece pentru acest mare pacat le voi spune : - "Iubiti cum am iubit-o eu pe Anna si atunci sa vedem care barbat ar putea fi mai bun decat mine!"
Prietena! Prietena! Va las pentru a alerga mai aproape de Anna, pentru a o simti un minut langa mine si pentru a-mi da un sens vietii! Va voi scrie mai pe larg cand voi avea un raspuns de la dumneavoastra. Va implor, nu pastrati tacerea, vorbiti-mi despre ea, despre voi, despre prietenia voastra, pentru a u fi prea necajit de plecarea ei. Si faceti intr-un fel ca sa primeasca o scrisoare de la dumneavoastra inaintea plecarii lor, scrisoare pe care i-o voi trimite pe ascuns.
Toata stima si prietenia celui pe care il veti cunoaste curand.

Al dumneavoastradevotat
P. Istrati

La Dna Lombardi-Riviere
str. Palatului, nr.1, Nisa

Scrisoare catre Jeanne Bindner -Nisa, 15 aprilie 1923


Aceasta pagina a fost accesata de 2724 ori.
{literal} {/literal}