Scrisoare de la Constantin I. Untaru

Scrisoare de la Constantin I. Untaru

de Panait Istrati


Braila, 29 iulie 1934


Mult Stimate Domnule Panait Istrate,


Faptul ca v-am cunoscut candva personal, sunt vreo 5 ani de zile de atunci (desigur ca Dstra nici nu va mai amintiti de acest lucru), dar mai ales imprejurarea ca sunt brailean ca si Dstra - imi dau curajul necesar, pentru a va scrie aceste randuri si a va cere un sfat.
Iata anume despre ce este vorba.
Am scris in fratuzeste un studiu economic, intitulat "Lettre politico-economique a Roosevelt, Mussolini - Co". Acest studiu, desi stiintific conceput si obiectiv documentat, (dupa metoda germana, unde mi-am facut parte din studiile mele universitare) - contine totusi ici si colo, unele solutiuni practice de reforme social-economice, imprejurare care imprima studiul meu, de mai sus, o tendinta politica.
Acest manuscris l-am predat intr-un exemplar Dlui Dupront (Directorul Institutului de Hautes Etudes Fransaises en Roumanie - Bucarest) care plecand acum vreo luna in concediu in Franta, mi-a promis sa se intereseze personal, la fata locului, acolo la Paris, pentru a-mi plasa, in cele mai bune conditiuni comerciale, studiul meu de mai sus, la una din marile case de editura pariziene.
Un alt exemplar din manuscrisul meu, l-am expediat - atat din proprie initiativa, cat si in urma sfatului Dlui Dupront - direct la o casa de editura din Paris "Recucil Sirey", care astazi imi trimite un raspuns.
Acest raspuns l-am alaturat scrisorii acesteia, pentur a-l putea citi si Dstra.
Mult apreciate Domnule Panait Istrate, v-as ruga 2 lucruri:
1) Sa-mi indicati Dstra, o alta casa de editura din Paris, care sa se ocupe in mod special cu astfel de lucrari politico-economice, pentru a ma putea adresa si acolo.
2) In cazul cand va este posibil, sa-mi dati vreo 2 anduri scrise din partea Dstra, catre acea casa de editura care sa puna, daca nu altceva, cel putin mai multa diligenta in examinarea manuscrisului meu si in comunicarea rezultatului acestei examinari, pentru a-l putea cunoaste si eu mai repede si a putea mai departe lua si amsuri corespunzatoare cu interesele mele.
Multumindu-va in mod anticipat, pentru toata osteneala pe care v-o provoc cu cererea mea de fata, si pentru tot ce veti face pentru mine - va rog, mult stimate Domnule Panait Istrate, sa binevoiti a agreea omagiul distinsului meu respect.

Constantin I. Untaru
str. Victoriei 115
Braila

P.S. Va rog, din inima, sa nu ma lasati sa astept prea mult raspunsul Dstra, fiind vorba aici, - dupa cum puteti constata si Dstra - de o chestiune urgenta. De asemenea v-as ruga sa binevoiti a dispune reexpedierea originalului scrisorii primite de la casa de editura pariziana: "Recueil Sirey" si pe care v-o alatur aici, pentru a putea lua si Dstra cunostinta de continutul ei.
Scrisoare de la Constantin I. Untaru


Aceasta pagina a fost accesata de 2489 ori.
{literal} {/literal}