Scrisoare de la Iacob Rosenthal

Scrisoare de la Iacob Rosenthal

de Panait Istrati

26 August 1930
Bucuresti

Draga Istrati,

Raspund la cele trei intrebari pe care mi le pui, luandu-le in ordinea in care le-ai formulat in chestionarul pe care mi l-ai adresat in scrisorea din 21 august 1930, Les Muids s/Nyon.
1) Nu poti face cateva conferinte in America, decat numai in limba engleza. Aproape nimeni nu stie in America limba.
2) As vrea sa te iau ca secretar particular in pasaportul meu si pe cheltuiala mea, dat este cu desavarsire cu neputinta. (N-as putea face, cu nici un pret si in nici un caz, ceva ce imi ceri apoi : sa spun boierilor ca nu mai esti om de temut. As prefera sa-mi piara graiul! Idem ca sa le cer "sa faca si ei atata lucru pentru tine". As prefera sa mori.
3) Crezi tu [ca] din conferinte si poate din vreo ... invarteala cinematografica, as scoate ceva ...gologani? Vezi raspunsul de la N=2.
Urmeaza apoi:
"Tare-s dator si tare am nevoie de bani"
"Iti dedic tie Tata Minca..."
"Tata Minca va apare la Momay (lux, cu gravuri) si la Rieder"
"Poti sa faci cu ea ce vrei in America"
Ieftin, bre! Chilipir!
Mi se spusese pe aici ca te-ai fi afland pe langa Campulung, unde, renuntand de a mai face educatia oamenilor, te-ai fi reintors la cresterea porcilor. Ma bucurasem. Acum inca consider ca ai fi avut si printre porci o soarta poate mai ingrata decat ai avut printre oameni.
Oricat de mare ar fi chilipirul ce mi-l promiti in oferta de mai sus, regret ca nu pot trage nici un profit de pe urma ei. Motivul? Intai pentru ca America (" America ta") nu este America mea. (Constat ca Duhamel are o mai buna opinie despre mine!) Al doilea pentru ca oricat m-ai considerat si m-ai tratat de negustor - te inseli insa daca ma crezi negustor de vechituri, telal, negustor din hala de paduchi.
Aceasta pentru partea pur comerciala a scrisorii tale, pe care o termini cu cuvintele
"Randuiele astea-s numai pentru tine" (Cred si eu: numai pentru mine. Altuia nu i-ai putea scrie in acest fel. Nu cumva tot ai fost pe la Campulung?)
Venind la cealalta parte a scrisorii tale. Este o minciuna ca tu ai fi murit si ca ceremonia inhumarii tale  ar fi avut loc de 25 Iunie, in cimitirul din Braila, alaturi de mormantul - fericitei intur Domnul - mamei tale. Dezmint categoric si cu toata energia aceasta asertiune falsa si ... tendentioasa. Tu nu mori. Tu nu crapi asa cu usurinta. Ba, eu pun ramasag cu tine, pe-o cinzeaca de rachiu, pe care ti-o platesc anticipat, ca tu din toata nazdravania asta sentimentalo-industriala ai sa iesi intarit, mai zdravan si mai ... holteiu ca roicand.
N-am nici o grija de tine. Fii pe pace: nu ma tulburi. Toata daravela tragediei tale se reduce doar la acxeea ca ai cateva gauri in numeroasele tale buzunari. Ai sa te pui intr-o zi - sau poate ai sa pui pe cineva - sa-ti coasa acele gauri, si atunci, atunci, Panaite, ai sa razi grozav de cel care scrie azi " am pierdut tot, tot, tot ce aveam pe lumea asta". Pe dracu! N-ai pierdut nimic - pentru ca ... Ar fi prea mult sa-ti mai spun si asta. Du-te la Reiss.

Cu bine
I. Rosenthal


Scrisoare de la Iacob Rosenthal


Aceasta pagina a fost accesata de 2570 ori.
{literal} {/literal}