Scrisoare de la Ioan Florescu

Scrisoare de la Ioan Florescu

de Panait Istrati


Mult stimate Domnule Istrati,


Fara sa va cunosc personal, si numai din dorinta de a veni in ajutorul unui frate mai mare, aflat in suferinta, va adreseaza randurile de fata un umil taran din judetul Muscel.
Am vrut sa va scriu inca de acum un an, dar n-am putut, nevaand adresa Domniei-Voastre. (Desi printr-o scrisoare adresata la redactia "Curentului" am rugat pe Dl. Cezar Petrescu sa mi-o comunice, n-am avut nici un raspuns din partea Dsale, fie ca n-am primit scirsoarea mea, fie ca primind-o si, vazand in ce scop cer adresa Dvs - pe care il spuneam in acea scrisoare, - nu i-a dat nici o importanta).
Motivul scrisorii de fata, este aceasta:
In razboi am contactat aceiasi boala de care suferiti si Dvs; pentru combaterea ei, am facut tot ceea ce mi-au indicat doctorii; dar, pe langa aceasta, n-am dispretuit nici unele metode, empirice, practicate de altii, cu rezultate multumitoare.
Una din metodele acestea, experimentata de mine, este urmatoarea:
a) 100 de radacini de patalagina (culese de preferinta cand planta infloreste; dar e bine si dupa) se usuca bine la umbra; dupa ce s-au uscat, se pun la fiert impreuna cu 50 grame de ceai de toate felurile de flori (specificum pectoralis) si cu un sfert de kilogram apa, intr-un vas smaltuit, si se fierbe timp de 1/2ora, dupa ce a dat in clocot.
b) Se rad morcovi rosii, se stoarce acea razatura, obtinandu-se trei sferturi litru de zeama, care impreuna cu 1 kg de mere (daca se poate de frunze) si cu lichidul obtinut la punctul a (care lichid se stoarce de 2 ori prin carpa) se pune la fiert intr-un vas smaltuit si se fierbe pana scade la un litru. Lichidul obtinut, se pune la sticla bine astupata, ca sa nu fermenteze, pastrandu-se la racoare si umbra. Se ia o lingura inainte de masa, la pranz si seara.
Aceasta metoda o practic eu de cativa ani si rezultatul ei, este o simtitoare intremare si ameliorarea starei generale a sanatatii mele.
Va recomand si Domniei-Voastre aceasta metoda, cu credinta ca va va face bine ca si mie; in nici un caz rau nu va poate face.
As simti o vie satisfactie sufleteasca , daca, experimentand-o si Dvs, as afla ca v-a folosit ca si mie. Prin aceasta am tinut ca sa servesc pe un semen aflat in aceeasi suferinta ca mine; si va aduc, daca se poate, o alinare a celui suflet mare si generos care lupta - intr-o lume atat de nedreapta - pentru "Dreptate". Ideal, care si mie imi incalzeste sufletul si al carui zbucium l-am trait si-l traiesc, in masura corespunzatoare prea modestelor mele puteri.
Din alaturatele acte, relative la invaliditatea mea din razboi, puteti vedea in ce situatiuni grave ne zbatem, ca urmare a jertfei facuta pe Altarul Patriei, care - dupa cat se zice - este si ... "Recunoscatoar!"! Si poate chiar o fi - desigur ca este - recunoscatoare, dar ... fata de altii, nu fata de noi, cei dezarmati fiziceste!
Va urez din tot sufletul insanatosire si, Va salut cu respect,

Ioan Florescu
invalid dinr azboi
Com. si gara Calinesti

N.B. Adresa Dvs actuala am aflat-o din articolul "Manastirea Nematu" publicat in "Curentul" de azi.

1932, August 11

Rog confirmati primirea scrisorii.
Scrisoare de la Ioan Florescu


Aceasta pagina a fost accesata de 2163 ori.
{literal} {/literal}