Scrisoare de la Necunoscutul vienez

Scrisoare de la Necunoscutul vienez

de Panait Istrati

Berlin, duminica

Dragul meu Panait,

Acesta-i orasul unde n-ai timp nici sa faci pipi...
Un oras asupru, crud si foarte interesant. Deja il cunosc. Dar este din ce in ce mai dificil sa faci ceva aici. Toata gloria din Europa nu valoreaza nimic aici - trebuie s-o iei de la capat si nenorocirea este ca nu ti se da macar ocazia. Cat despre mine, aveam din prima zi de lucru catevamici desnee intr-un colt de ziar - si toti vienezii sositi aici imi spun ca etse un miracol. Redactorul sef, vienez, care are doua masini, imi spunea, ca a trait aici sase luni, fara a gasi posibilitatea de a scrie un rand. Iar eu gasesc in fiecare zi ceva nou de luru si daca merge in felul acesta, anul viitor voi avea si eu doua masini - dar pentru moment nu stiu cu ce voi plati hotelul. Si asta pentru ca aici au afurisitul obicei de a plati dupa ce iti apare ceva - si pentru ca nu fac ceva de actualitate, poate dura luni de zile. Iar la Viena creditorii sunt in plina revolutie dupa plecarea mea si se va pune sechestru pe baia mea atat de indragita!
Fara doar si poate sunt hotarat sa cuceresc acest oras. Drumul este foarte greu, dar posibilitatile sunt enorme; exista aici aproape 2000 de ziare si reviste. Prefer sa fiu sclavul unei duzini de editori in locul unuia singur la Viena, pe care o detest. Aici nu se fac contracte - esti liber si daca ai o cearta cu un editor, gasesti de lucru la un altul. Trebuie numai sa ramai si sa lupti. Aici se face antecamera zile intregi ... Si teribila maretie a acestui oras - fiecare drum isi are ore intregi - si taxiurile sunt scumpe. Iar fara taxi nu reusesti sa gasesti nimic in primele zile. La dracu! Datorita celor 50 de franci ai dumneavoastra am venit sigur pe mine pana aici - si inca ii pastrez ca ultima rezerva! Daca n-as fi lasta in urma, la Viena, aceste trebi nerezolvate, as fi fost cu orice pret in buna dispozitie. Dar este culmea ghinionului, si pentru mine ceva mai mult, pentru ca e vorba de prietenii mei. La dracu.
Trebuie sa va salut din partealui Rogatchewsky - el va saluta cordial si vrea sa va cunoasca. M-a surprins cu vestea ca va veni aici pe 16 octombrie pentru a da un concert si pentru a-si intalni fratele care vine din Rusia. Sunt foarte fericit si voi face tot posibilul sa raman aici pana la aceasta data.
Spune-mi, batrane pelerin, oare n-ai putea sa-ti lasi porcii si sa vii aici pentru catva timp? ?? Ei? Vei fi foarte impresionat. Sunt o multime de femei frumoase aici. O multime care creeaza impresia sexuala a acestui oras atat de puternic - te simti ca o femeie care vede trecand un regiment de soldati ... Si, prietene, ele sunt frumoase, inalte, zvelte, gratioase; nemtoaica voluminoasa din ziare nu mai exista. Toti vechii mei prieteni de aici vor sa raman si vad ca aveai dreptate spunandu-mi sa raman liber - aici, in ciuda oricarei suferinte ma simt mai fericit decat la Viena - si voi veni definitiv anul viitor. Desigur este o prostie sa ma intorc acum la Viena pentur ca dupa aceasta intrerupere voi trai aceeasi comedie a inceputului de aici - dar nu pot face altceva neavand nici un ban.
Asculta, am primit o scrisoare de la Romain Rolland. Iti voi trimite o copie. Aceasta iti va starni interesul pentur mine.
Dragul meu, ma gandesc adesea la tine si sper ca nu ai uitat cuvintele mele cu privire la povestile auzite. As vrea foarte mult sa te vad, sa vorbesc cu tine, sa beau cu tine si sa ma cert cu tine, baiete ... Ieri, am vazut un film romanesc cu tigani - am prost jucat, dar cu toate acestea interesant ... m-am gandit la tine.
Deci, scrie-mi repede si la obiect si vino aici.

Acest prieten al meu este un bun prieten al Ernei Redtenbacher - cea care iti traduce cartile in germana.
Aud ca ea este plecata acum la Paris.
Eu sunt prietenul. Dar, la fel, sunt si prietenul dumneavoastra, maestre, cunoscand si iubind operele dumneavoastra. Nevorbind destul de bine frantuzeste, nu pot face decat sa va tirmit devotatele mele salutari.
Stern
Scrisoare de la Necunoscutul vienez


Aceasta pagina a fost accesata de 2166 ori.
{literal} {/literal}