Scrisoare de la Traian

Scrisoare de la Traian

de Panait Istrati

Braila 22 iulie 1930


Draga Panaite,


La apelul tau, voi cauta sa te lamuresc asupra celor petrecute si intrebarilor ce mi le pui. Te asigur ca cele ce iti spun, sunt adevarate. Fara nici o falsificare a realitatii. Si nici nu as avea de ce. Daca ceva ma va opri in legatura cu serviciul meu, iti voi da detalii amanuntite la intoarcerea ta.
Un lucru insa. O parte din vina celor intamplate, o porti si tu, care in ultimul timp m-ai evitat. Cine stia ca Hauser este prietenul tau? Ca este venit sa te vada? Ca ai legaturi cu el? Daca nu pierdeai contactul cu mine si as fi stiut cat de putin macar, totul ar fi fost limpede, vizibil si nimeni nu ar fi suparat pe prietenul tau.
De altfel cred ca esti convins, ca in decursul sederii tale aici, am fost un exponent sincer si fara interpretari gresite al interatiunilor tale.
Voi expune numai afirmatiuni, fara alte explicatii pe care te rog sa le crezi si daca ai vreo banuiala si iti va ramane un pic de indoiala, sa-mi scrii ca sa lamurim totul de acum.
Pe Nicu Constantinescu scoate-l din cauza. Nu are nici un amestec, ci iti este un prea devotat prieten.
Nimeni nu s-a gandit, in aceasta afacere, sa-ti faca un serviciu. De ce? Ce serviciu? Cine cunostea legaturile tale cu prietenul tau Hauser?
Nu i s-a retinut nici un document, nici o scrisoare.
Nu s-a cautat la el nici un fel de  scrisoare a nevestei tale.
Nu a fost adus la siguranta, unde sunt eu si nici nu a avut de a face cu persoanele de aici.
Nu a suferit nici un fel de brutalitate din partea organelor politiei. Stiu precis. Depinde insa, de cum intelegem fiecare cuvantul brutalitate.
Dupa afirmatiile de mai sus, sa-ti spun faptele intamplate.
In urma unui denunt, cum ca la un hotel de mana a III-a (Untaru') a descins un medic vienez (care putea sa descinda la hotel Francez sau Bristol) si are convorbiri animate cu o femeie in etate prin jurul garei, cu autorizatia parchetului, s-a facut o descindere si o perchezitie in camera si in prezenta prietenului tau, de biroul judiciar. ( Vezi cat este de departe de confecturile tale?) Nu s-a gasit nimic, nu s-a luat nimic. Avea o scrisoare inchisa pe care nu a voit sa o arate si nu a vazut-o nimeni. A cerut el personal sa fie dus in fata Dlui Prefect. Nimeni nu l-a silit. L-au dus. Dl Prefect dupa explicatiile date de prietenul tau, i-a cerut scuze si a justificat intamplarea.
Aici vine intrepretarea cuvantului brutalitate. Te intreb, a fost brutalitate?
Si tot aici vine si chestia pusa de mine la inceput. Ca m-ai evitat in ultimul timp. Daca s-ar fi stiut, ca un medic vienez, prieten cu tine, a venit sa te vada, continutul anonimei, nu mai avea nici o valoare si era aruncata la cos.
Concidenta face multe si este posibil sa se interpreteze si cum zici tu " toate astea in legatura cu persoana ema si cum ca sa mi se faca un serviciu".
Altceva ce sa-ti spun. Clony si inginerul sef al judetului Dl Atanasiu m-au intrebat de tine. Cum nu stiam nimic, nu am avut ce le spune.
Cu Zaharica  m-am gasit, dupa plecarea ta si a celorlalti. Era foarte nedumerita asupra unui lucrum nedumerire, pe care, nu i-am putut-o risipi.
al tau,
Traian

P.S. Uitasem un lucru. Mie imi vin la birou, rapoartele de la hoteluri, zilnic si le controlez. In ziua aceea am citit raportul hotelului Untaru si am citit Heinric Hauser medic. Mi s-a parut atat de curios, incat, daca nu eram ocupat, m-as fi informat personal de el.
Scrisoare de la Traian


Aceasta pagina a fost accesata de 2329 ori.
{literal} {/literal}