Scrisoare de la Panait Istrati catre Anna Munsch -Duminica seara, 22 martie 1925

Scrisoare de la Panait Istrati catre Anna Munsch -Duminica seara, 22 martie 1925

de Panait Istrati


Hotel Celtic
Strada Balzac, nr. 6
Paris

Paris, 22 martie 1925
Duminica seara


Iubita mea Anna,

Astazi am luat masa cu Jane. Dupa amiaza am mers impreuna la cinema si am parasit-o spre ora 5 pentru a ma intoarce acasa sa lucrez. Ea nu era prea multumita, cred, dar nu puteam face altfel: minutele-mi sunt numarate, din pacate.
Pe Rosenthal, mi se pare, l-a lasta rece aceasta intalnire. Cred ca Jane nu-i spune nimic, nici ca femeie, nici ca persoana, pe cand, in ceea ce te priveste, nu conteneste sa-mi vorbeasca despre inalta stima pe care i-ai inspirat-o.
Aici treburile sunt aproape terminate. Maine il avem pe Robertfrance la masa, apoi vom merge sa-l vedem pe Rieder. Este ultima mare intalnire in probleme de afaceri, dupa care trebuie sa ma gandesc sa ridic ancora deoarece cheltuielile se ridica la aproape 300 fr. pe zi.
Iata de ce te rog sa-mi comunici imediat ce alegi: sa mergi la Masevaux de indata sau sa ma intorc la Nisa pentru a ramane acolo pana in luna Mai?
Rosenthal crede ca la noi este inca frig, zapada, ploaie, daca ar fi sa ne luam dupa zilele frumoase de la Paris. Si cum mai avem inca afaceri impreuna, el imi propune sa ne intoarcem la Nisa, sa continuam colaborarea si s-o incheiem acolo, fiindca imi spune acum ca, in orice caz, nu poate sa-si trimita nevasta in Romania inainte de a o vedea si de a se intelege cu ea asupra mai multor lucruri.
Dar iata, problema se complica. Fie ca ma voi afla la Nisa, fie la Masevaux, in luna mai trebuie sa-l insotesc din nou pe Rosenthal la Paris pentru o intalnire de cateva zile cu Kondrad Bercovici, care atunci va fi acolo. Dar aceste calatorii si cheltuieli nebunesti nu ma privesc. E treaba lui. I-am spus lui Rosenthal ca nu pot sta fara tine prea mult timp si in nici un caz pana la sosirea lui Bercovici, care este inca in America. El imi plateste, deci, calatoria la intaorcere, daca vrei sa ma intorc la Nisa si sa stau pana in luna mai. Si daca ti-ar place mai mult sa mergem de indata la Masevaux, mi-e totuna, numai sa te regasesc, scumpa mea prietena si sa te simt aproape de mine. Imi este imposibil sa traiesc 15 zile fara tine.
Scrie-mi deci, de indata, ce preferi si ma voi executa, dar gandeste-te bine daca nu cumva e prea frig la Masevaux, in timp ce la Nisa avem si chiria platita si putem astepta acolo pana va ninge. Gandeste-te bine. Fac cum vrei tu si ma voi bucura in amandoua cazurile, din moment ce voi fi cu tine. Cred ca voi putea pleca inainte de joi, daca voi avea raspunsul tau miercuri.

Te sarut, te mananc, te devorez si te iubesc.

Al tau Georges


Ai face bine sa-mi telegrafiezi. Un singur cuvant : Nisa sau Masevaux si voi sti unde sa merg.




Scrisoare de la Panait Istrati catre Anna Munsch -Duminica seara, 22 martie 1925


Aceasta pagina a fost accesata de 2069 ori.
{literal} {/literal}